Curs de Literatura romana pentru copii

Lectura textului literar sta rneste adesea intrebari si incita la cautarea sensului si semnificatiilor acestuia, deschizand astfel gustul pentru cultura al copilului.
Asa ca, noi, trebuie sa- i ajutam pe cei mici ca, prin opera literara, sa-si gaseasca propriul sens al fiintei sale umane.

Limbajul specific copiilor., personajele exceptionale, actiunea in sine, conflictul intre suspans si senzational, deznodamantul fericit sunt cateva din modalitatile de oglindire a vietii reale prin transfigurare artistica.

Primul contact cu literatura il determina pe copil sa fie atras de naratiune (poveste), apoi devine sensibil la expresivitatea limbajului poetic, identificand expresii frumoase din creatiile literare lirice (poezie), traind sentimentele insuflate de poet prin intermediul cuvantului.
Astfel ca, am elaborat o tematica care cuprinde opere literare cat mai variate ale celor mai renumiti autori romani, ajutandu-l pe copil sa descopere timpuriu personaje ca Nica a lui I.Creanga in “ Amintiri din copilarie”, sau eternul codru al lui M.Eminescu, in “ Ce te legeni…”, “Revedere” sau frumusetea naturii zugravita in pastelurile lui V. Alecsandri, sau fascinantul taram “ de dincolo” in creatiile lui Petre Ispirescu, care incita imaginatia copilului…


Sarcina noastra este sa-l indrumam pe copil spre o lume difersificata a cartilor, de la basm la poveste, de la pastel la fabula…

Literatura romana il ajuta pe copii:
– sa cunoasca temeinic continutul operei literare, a valorilor sale cognitive, etice si estetice; – sa-si creeze universul sensibilitatii textuale prin identificarea cuvintelor si expresiilor care faciliteaza intelegerea textului;

– sa aprecieze frumosul artistic prin imaginea creatoare si memoria afectiva;

– sa-si activizeze vocabularul, imbogatindu-l si nuantandu-l cu expresii si cuvinte cu sens propriu si figurat;

– sa-si dezvolte gustul pentru lectura, argumentandu-si afirmatiile prin versuri din poezie.

Cursul se adreseaza copiilor (6 – 12 ani), se desfasoara pe cateva module, in grupe restranse de cursanti. Durata unei sedinte fiind de 1h ½.

Studierea structurii si tematicii cursului este posibila, prin consultarea mapei de prezentare din cadrul clubului